banner

 

Home
Houtvergassing
Het project
Zelfbouw
Links
Contact

Welkom in de magische wereld van houtvergassing!

Magie? Jawel! Ik houd me al een tijdje bezig met de edele kunst van het hout vergassen en ken precies de chemische reacties, die in de generator plaats vinden. Maar ook voor mij blijft het tovenarij, om met ruim honderd kilometer per uur te rijden op niets meer dan hout! 

Hout, de oudste en meest toegankelijke brandstof, al lang voorbij gestreefd door fossiele energieën en toch nooit weggeweest. Als secundaire bron van zonne-energie opzij geschoven door moderne foto-voltaïsche zonnecellen. Verguisd, oubollig, lomp, een slechte reputatie uit de tweede wereldoorlog en toch twinkelen de ogen van toeschouwers als zij een houtgasauto ontwaren. Zet een Italiaanse sportwagen en een houtgasauto naast elkaar en de grootste menigte verzamelt zich rondom de houtmobiel.

Hout is zo slecht nog niet. Inderdaad zullen genadeloze sceptici mij afrekenen op het slechte rendement, als ik spreek over hout als een accu voor zonne-energie. In die zin hebben zij gelijk. Echter, zij gaan eraan voorbij dat een boom de mens voorziet van zuurstof, al duurt zijn leven slechts een paar jaar. Daarbij CO2 en water opnemend. Door middel van fotosynthese gebruikt de boom koolstof en water om te groeien en zo de accu te vullen. Hout heeft ontelbare toepassingen, zelfs in deze tijd. Het kan jarenlang een nuttige functie vervullen en alsnog als brandstof dienen.
Een gewone accu fabriceren en recyclen kost energie, grondstoffen en kan niet lokaal. Een gewone accu ontlaadt zich na verloop van tijd en verkort zo zijn levensduur. Hout kent al deze nadelen niet. Helaas glimt hout niet en duldt de moderne, snelle maatschappij geen low tech brandstof om een modern mechaniek aan te drijven. Kennelijk liggen deze werelden te ver uiteen en is het niet ethisch ze te verenigen.

Echter, houtgas laat zich raadselachtig eenvoudig aanmaken. Verbazingwekkend is het feit dat een verbrandingsmotor erop kan draaien. Hout is warm, romantisch…. hout is magisch…..

Ik zal u een eind meevoeren door de mysterieuze wereld van mobiele houtvergassing. We beginnen eerst met wat saaie kost: wat is eigenlijk houtvergassing en hoe werkt een houtgasgenerator.
In het spannende tweede deel verhaal ik u over de bouw van mijn eigen houtvergasser op een Volvo 240.

In het derde en laatste deel zal ik een tipje van de sluier oplichten hoe zelf een vergasser te bouwen. Het blijft een tipje, want ik zou er een dik boek over kunnen schrijven en daar wil ik u niet mee vermoeien.

Blader verder, lees, kijk en geniet!!

Niets uit de tekst op deze website en gelieerde websites mag worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt in enige vorm of op enige wijze en mag niet worden opgeslagen in een geautomatiseerd (gegevens)bestand zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de schrijver. Alle auteursrechten, intellectueel en andere eigendom, en toestemmingen daaromtrent die van toepassing zijn op de inhoud van deze site behoren toe aan de schrijver.Copyright © 2008-2011 Woodgas.nl Alle rechten voorbehouden.
Webdesign by: deKiekuut.nl